Offline szerkesztési útmutató

Amennyiben grafikus vagy, vagy jól ismered a képszerkesztő programok használatát, esetleg szeretnéd a dobozod grafikájának elkészítését profi szakemberre bízni, akkor válaszd az offline szerkesztést.

 

pdf letöltés


A tervezéshez szükséges méretarányos rajzot a termék konfigurálása után le tudod tölteni az oldalunkról, így biztos, hogy jó méretekkel fogsz dolgozni.

A tervezést végezheted a jól ismert grafikai programok segítségével (pl.: Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Corel Draw stb.). A Pdf feltöltésre kattintva tudod feltölteni a kész grafikai állományt Pdf-ben. A feltöltésről visszajelzést fogsz kapni, hogy a feltöltött állomány megfelel-e a gyártási minőségnek.

Hasznos tipp: A kész grafika feltöltésénél újra végig kell lépegetned a termékopciókon és be kell állítanod a doboz paramétereit. Ezért a tervrajz letöltése előtt a már konfigurált termék adatlapján célszerű lejjebb görgetni az összefoglaláshoz és lementeni az ajánlatot. A lementett adatlap segítségével könnyen újra beállíthatod a termékjellemzőket.

Offline tervezésnél az alábbiakra kell figyelned


A tervezésnél kérlek vedd figyelembe az alábbi elvárásokat, így biztos, hogy a gyártás során a terméked az elképzelésednek megfelelően fog kinézni. A kész grafikai állományról a pdf-et lehetőséged van visszatölteni az oldalunkra és a 3d modell segítségével le tudod ellenőrízni, hogy a kész grafika hogyan fog mutatni a dobozon a valóságban.

1:1 méret beállítása

Mindig 1:1 – es méretben tervezz. Amikor a grafikai tervezést elkezded, már kezdetben állítsd be az ideális méretet. Doboztervezés esetén az oldalunkon szereplő letölthető stancrajzok 1:1 méretűek, így ezekkel már az alapbeállítás is egyszerűbb.

A stancrajz elhelyezése

 

stancrajz elhelyezése külön layeren


Tervezésnél a stancrajzot úgy állítsd be, hogy külön layeren legyen a dokumentumban. Így könnyen leválasztjuk a kész grafikáról a tervet, de le is tudjuk ellenőrizni, hogy a grafikai elemek elhelyezése a terven megfelelő-e (pl.: nem csúszik-e bele a vágásba fontosabb grafikai elem, vagy nem került-e fontosabb forma, kép, szöveg olyan részére a terméknek, ami nem fog látszódni összeállítás során stb.)

Kifutó elhelyezése

Amennyiben offline módban tervezel, miután letöltötted a stancrajzot, megnyitod bármilyen általad ismert kiadványszerkesztő programban. Első lépésként állítsd be a kifutót (bleed), mert a  letöltött rajz vágott méretben van. A kiadványszerkesztő programok mindenképpen mutatják a beállított kifutót (mi a példánkban Illustratorban mutatjuk be).  

A rajz megnyitása után nyisd meg a documentum setupot.


Kifutó elhelyezése

 

Állítsd be a Bleedet 5 mm –re mind a 4 oldalon.

 

Kifutó elhelyezése

 

Tervezésnél vedd figyelembe, hogy a grafikai elemeket, képeket a kifutóig futtasd ki. Viszont figyelj arra is, hogy a vágott méret és a kifutó közé ne helyezz olyan elemet, szöveget, amit szeretnél, hogy a végterméken látszódjon, mert ez a rész stancolásnál lemetszésre kerül.

 

Kifutó elhelyezése

 

Mentésnél figyelj arra, hogy pdf állományba és vágott méretre mentsd el a grafikát és a képen látható beállításokat használd.

 

Kifutó elhelyezése

 

Képek használata

 

300vs72 dpi
A képek felbontása minimum 250 dpi legyen (1:1 – es méretben). A képeknél próbálj törekedni, hogy a felhasznált kép mérete egy az egyes méretben megegyezzen azzal a mérettel, amit a terméken elhelyezel.
Ha pl. a kép mérete 300x300 pixel és 250 dpi felbontású, ha felhúzod a méretet 600x600 pixelre, a minősége romlani fog.

CMYK színmód használata

CMYK színrendszerben tervezz. Kérlek ellenőrizd le az anyag mentésénél, hogy CMYK színmódban dolgoztál-e. Amennyiben RGB színmódban terveztél, a mentés előtt minden elemet konvertálj át CMYK módba. Ez azért is fontos, mert nyomdai feldolgozás során az RGB színmódban leadott állományokat automatikusan átalakítjuk CMYK – színmódba és ennek következményeként előfordulhat, hogy az általad tervezettől eltérő szín jön létre.

Betűk beágyazása

 

szöveg beágyazás, görbévé alakítás

Amikor PDF-ben elmented a kész grafikát, kérlek az összes szöveges tartalmat ágyazd be vagy alakítsd görbévé. A görbévé alakítás azért fontos, mert ha az általad használt font nincs telepítve a gépeken, ahol a nyomdai beállításokat végzik, akkor az általad használt fontot a rendszer standard fontokká alakítja át.

Színprofil beállítása mentés során

 

szinprofil beállítása

Amikor a grafikai állományod PDF-ben mented el, kérlek állítsd be a megfelelő szinprofilt is. Nyomdánk a Coated FOGRA 39 és ISO Coated v2 (ECI) színprofilokat használja. Ezeket a színprofilokat a grafikus tervező programok tartalmazzák. Amennyiben tervezőprogramod nem rendelkezik az említett színprofilokkal, azokat az ECI honlapjáról (European Color Initiativ http://www.eci.org/en/downloads#icc_profiles_from_eci) ingyenesen letöltheted.

A kész grafikai állomány mentése

A tervezett grafikai állományt kérjük PDF formátumban töltsd fel a megrendeléskor. Egyéb, pl. tiff, jpg képformátumokat, ill. a grafikai szoftverek szerkeszthető fájljait (indd, qxd, cdr, psd) nem tudjuk fogadni. A PDF mentésnél javasoljuk a PDF/X szabványt (X-1a, X-3 ill. X-4) alkalmazását.

 

Vágójelek, illesztő jelek ideális elhelyezése

Ne felejts el a termékre 3-5 mm kifutót beállítani tervezéskor. Az első képen Illustratoban, a második képen InDesign-ban láthatod, hogy mik a helyes beállítások annak érdekében, hogy a feltöltéskor a grafikád tökéletesen illeszkedjen a 3D modellre. 

 

vágójelek és illesztőjelek elhelyezése

 Vágójel beállítása Illustratorban

Vágójel beállítása InDesign-ban